top of page

VEGETABILSKE OLJER

Alt jeg lager lager jeg blant annet av vegetabilske oljer og vegetabilsk fett. Og det er i likhet med eteriske oljer et så rikt og fantastisk univers, og de fortjener sin egen side. Det er jo egentlig takket være vegetabilske oljer at jeg kan drive med eteriske oljer - for det er de vegetabilske oljene som transformerer eteriske oljer til å bli noe man kan smøre direkte på huden. Uten dem ville oljene vært for sterke for oss å tåle. Så

 

for meg er de vegetabilske oljene og det vegetabilske fettet litt som alkymister. 

 

Her vil du finne en oversikt over alle oljer og fett jeg bruker og hvorfor jeg bruker dem.

På denne siden har det stått "KOMMER" lenge nå, og endelig er jeg i gang! Oljene og fettet vil dukke opp her litt etter litt, og i mellomtiden er det bare å kontakte meg hvis du har spørsmål om oljene jeg ikke har skrevet om ennå.

lavendelolje.jpg

OLIVENOLJE (Olea europaea)

Gresk og romersk litteratur er full av referanser til oliventreet og olivenolje. Oliventreet har gjennom tidene symbolisert vennskap, renselse, overflod og rikdom og fred.

 

For meg er olivenolje en hjerteolje. Både som matolje, men i like stor grad som en hudolje. En spiseskje olivenolje på fastende hjerte kan være en hjelp for sårede og skjøre hjerter.

Olivenolje fremstilles gjennom å kaldpresse olivenfruktene. Det er skallet på fruktene som brukes, ikke steinen eller frøet.

I det jeg lager vil jeg bruke gode oljer som er minst mulig behandla, og extra virgin-olje er den absolutt beste. Olja jeg bruker er kaldpresset fra økologisk dyrka oliven fra Hellas. Jeg har et svakt punkt for Hellas og gresk mytologi, og jeg føler at olivenolja jeg bruker skal være derfra (eller Italia). 

I alle såpene jeg lager har jeg desidert mest av olivenolje (og i olivensåpa bruker jeg kun olivenolje som vegetabilsk olje).

Olivenolje bruker jeg også i vintersalva, samt i nattbalsamen og i leppepomadene. 

Jeg elsker å bruke olivenolje i såpe og i produkter som skal pleie og beskytte tørr og skadet hud. Olja har rensende egenskaper og inneholder E-vitamin og antioksidanter og virker nærende, beskyttende og pleiende for huden. Olivenolje kan også hjelpe på revmatiske smerter da den kan berolige nerver og vev. Den kan lindre kløe, hjelpe på insektsbitt og brannsår - og også ved støt, slag og forstuelser. Olivenolje kan også være en fin hodebunn/hår-behandling (gjerne sammen med eterisk olje av rosmarin eller peppermynte eller tea-tree) for å gi blankere og tykkere hår og ta bort flass. (Jeg er rimelig sikker på at jeg en gang leste noen gamle tekster om bruk av olivenolje i håret)

Det er delte meninger om bruk av olivenolje i ansiktet. Selv er jeg i gang med å teste olivenolje som ansiktsrens, så jeg skal skrive mer om det etter hvert. Det er mange som har god erfaring med å bruke olivenolje i ansiktet, andre har dårligere erfaring med det. Man må bare prøve seg fram, tenker jeg. Det er liksom ingen fasit - for akkurat som det ikke finnes to like snøfnugg i verden finnes det heller ikke to like mennesker. Og jeg har opplevd flere ganger at "fasiten" på hva som funker faktisk ikke funker for alle. Så med det kommer det en invitasjon til å prøve seg fram selv <3

bottom of page