top of page

Venus

floravind_venus.jpg

Ingredienser (alle viltvoksende eller økologisk dyrka): jojobaolje, solsikkeolje, aprikoskjerneolje, E-vitamin i tistelolje, eterisk olje av søt appelsin, mandarin, grapefrukt, bergamott, rose, geranium, benzoin (i castorolje) og myrra.


SØT APPELSIN (Citrus sinensis)
Søt appelsin er en av mine favorittoljer for kreativitet og skaperkraft. For engasjement, for positivitet og en "alt-er-mulig-attitude". Og selvtillit og kraft. Og klarhet. Solar plexus og sakral-chakra. Tenk deg en gruppe mennesker som sitter i et rom og snakker om noe som egentlig alle er dritt lei av å snakke om, de kommer ikke videre, energien i er tung og treg og traurig. Opp går døra og søt appelsin kommer inn som en sprudlende og sjarmerende virvelvind. Energien skifter momentant. Humøret løftes, mulighetene viser seg, engasjementet dukker opp, og plutselig blir det kjipe møterommet en fest med latter og glitter og solskinn. SÅNN tenker jeg på søt appelsin. Det er kanskje derfor jeg har den med i så mange av blandingene mine.
I VENUS er søt appelsin den som danser en dans som aldri har blitt dansa før. En dans uten regler. Veiving med armer og bein, for å vise at alle kan danse. Og at man kan danse og le samtidig. Også bjudar han opp de andre.

 


MANDARIN (Citrus reticulata)
Mandarin har jeg faktisk aldri brukt i noen Floravind-blanding før. Men da jeg satt med første utgave av VENUS, hvor noe var veldig riktig men samtidig ikke helt, så jeg over alle oljene jeg har, og plutselig så jeg mandarin stikke seg ut blant alle de andre. Og jeg visste det med en gang - at den måtte med. Det er gul mandarin jeg har brukt. Det er forskjell på mandarinoljene: grønn, gul eller rød - alt etter hvor moden frukten er når den høstes for å kaldpresse skallet til eterisk olje. For meg er grønn mandarin barnet. Den røde er den modne, voksne. Og den gule mandarinen er ikke helt barn, ikke helt voksen. Den er Den Som Blomstrer. Den er fruktbarheten. Den ungdommelige krafta med alle mulighetene. De myke hoftene, de lekne leppene, de glitrende øynene. Lengselen etter eventyr. Lengselen etter livet. Hun er våren og hun er flørten.

 

GRAPEFRUKT (Citrus paradisi)
Jeg har alltid elsket fargen på saften av grapefrukten. Og følelsen av å sitte ute i sola og løfte et klart glass til munnen med dugg utenpå og grapefruktjuice inni..ubeskrivelig. Og første gang jeg møtte grapefrukt ble jeg så fascinert av kontrasten den kommer med: fargen lover et så inderlig søtt møte, men smaken overrasker med stingen av bitterhet i seg. Å møte oljer er litt som å møte mennesker for meg. Og grapefrukt får meg til å tenke på at noen ganger, når jeg møter noen for første gang, blir jeg nesten blenda av det første jeg ser og hører og opplever. Og så, over tid, kommer det menneskelige. Litt etter litt blir menneskene jeg så fort forguda mindre gude-aktige og mer og mer mennesker. Hvor jeg lærer at det jeg så en gang, ikke er alt. Det er mer. Og enda mer. Og enda mer. Det er ikke bare søtt. Det er også alt annet. Og derfor er det så mye vakrere enn det jeg så med en gang.
Så - for meg er grapefrukt en frukt og en olje for å "bring yourself to the table". Å komme med hele seg, vise alt det man er, både det søte og det bitre. Det lyse og det mørke. Det lette og det tunge. Å akseptere og elske seg selv for alt det man er - å se seg selv gjennom sine egne øyne, og ikke å bli forvilla inn i å være det andre ønsker å se. Grapefrukt er hun som ser ut som hun danser med de andre, men egentlig danser hun sin egen dans for seg selv. Og elsker det.

Som Moonica Mac synger den vakre vakre sangen "Dalarna": 
"Har du dansat 
daladans nån gong? 
Har du dansat 
utan att se dig om?"

 


BERGAMOTT (Citrus bergamia)
Det første jeg tenker på når jeg tenker på bergamott er noe "aromaterapiens norske mor" sa da jeg var på kurs hos henne: solskinn i dråpeform. Og jeg tenker "radiance". Og selv om jeg egentlig er lite fan av "anti-ord", så dukker også ordet anti-depressiv opp veldig fort. Men hvordan kan man forklare og forstå anti-depressiv med et annet språk enn et kjemisk vitenskapelig et? Da jeg sjøl gikk på veggen for noen år siden fortalte psykologen min meg at jeg hadde alle symptomer på depresjon. Jeg husker ikke helt hva de forskjellige parametrene var, men noe jeg husker tilbake på som var den mest skremmende følelsen, var likegyldighet. Det er likegyldighet som er motpolen til kjærlighet - ikke hat. Og hva er likegyldighet? Det jeg opplevde da var at ingenting kunne få meg til å føle noe. Ingenting BEVEGET meg. Så for meg handler anti-depressivitet om bevegelse. Flyt. Å få essensen, blodet, livsenergien i bevegelse. Og der kommer bergamott inn. Den manifesterende urokkelige krafta som SETTER I GANG bevegelsen. Og når bevegelsen først er i gang, blir veien til. Det blir klarere og klarere, lettere og lettere, morsommere og morsommere. For hvert skritt blir vi tryggere. Bergamott er frukten som inviterte VENUS til dans.

 


ROSE (Rosa damascena)
Rose. Hvor skal jeg begynne. Rose er den blomsten/planta som vibrerer med høyest frekvens av alle blomster og planter jeg kjenner. Det er også den desidert dyreste olja jeg har. Det skal tonnevis med roseblader til for å transformere blomsten til mengder med eterisk olje. Dråpene er kostbare - tenk bare hvor sarte og tynne kronbladene er. En dag må jeg finne ut hvor mange roseblader som må til for å lage én dråpe eterisk olje. Jeg har venta tålmodig på å finne riktig introduksjon av rose. Hun kunne ikke være en tilfeldig olje i en tilfeldig blanding, hun måtte være hovedrollen. Og endelig ble hun det. Hun er den som danser i midten. I nesten gjennomsiktige, sarte, rosa slør og bølgende langt hår. Hun beveger seg som vannet og himmelen og jorden samtidig. Etter hvert som VENUS har forbundet seg med huden din, vil du merke at det er rose som fremtrer sterkest. Hun danser videre alene.

I astrologisk aromaterapi er rose signaturoljen for tyren. Og samtidig er hun tett forbundet med Venus/Afrodite, som en "kald" og "fuktig" olje. Og dermed er hun også knytta til vekten, siden Venus er herskerplanet for både tyr og vekt. 

Rose for meg er Kjærlighet. Og purity - jeg liker det ordet bedre enn norske oversettelser. Lidenskap. Skjønnhet. Yin. Hjerte. Afrodite. Takknemlighet. Jord. Magnetisme. Energien vår kommer innenfra. Og sammen med rose kan du danse med alkymiens kunst og å utføre mirakler på deg selv - og alt du er i nærheten av.

 


GERANIUM (Pelargonium graveolens)
Hjertet! For meg er geranium en av de store hjerteoljene. Duften er søt, feminin, dyp, sterk og egentlig kan den være ganske direkte og konfronterende. Jeg har møtt mange mennesker som trigges av geranium- og nesten ikke tåler den. Innimellom kjenner jeg det selv og. Og uten at jeg vet med sikkerhet hva det er ved geranium som kan være konfronterende og ubehagelig, det kan jo være så forskjellig fra menneske til menneske og situasjon til situasjon, så har jeg en arbeidsteori om at det er en olje som veldig direkte inviterer til å speile seg i ens egen selv-kjærlighet. Og at om man ikke er i kontakt med det, så kan det bli et fryktelig ubehagelig møte.
Elsker du deg selv ubetinga? Hva forteller hjertet ditt deg?

Jeg har selv opplevd å bli kvalm i situasjoner hvor jeg blir invitert til å åpne hjertet litt mer og å ta imot ubetinga kjærlighet. Å føle at jeg er verdig. 
Det kan oppleves enormt overveldende og utrygt å møte noe i seg selv som har lengta etter å bli sett og hørt lenge. Men når kvalmen legger seg og tryggheten blir sterkere og sterkere, oppstår rommet for transformasjon. For å åpne hjertebladene, ett etter ett. Du er verdig. Og du fortjener kjærlighet. Ta imot. La geranium vise deg vei.

 


BENZOIN (Styrax benzoin)
Benzoin for meg er honning, sødme, varme, bevegelse, Keiserinnen, Jord-dronningen, nektar, appelsiner, blomster, frukter, røtter, kvae, livmor, rotchakra, kronechakra, langsomhet, sanselighet, den vise som vet. Og den åndelige åpne. Og forbindelsen mellom de to. Det er en mystisk olje - og kanskje en av de mer ukjente eteriske oljene. Oljen utvinnes fra Benzotreet, som vokser vilt i tropiske regnskoger. Oljen er egentlig mer kvae/harpiks enn olje, derfor er det vanlig å enten tynne den ut i alkohol eller i vegetabilsk olje. Den første benzoin-olja jeg kom over er utblanda i rein, økologisk castorolje, og den liker jeg så godt at jeg har fortsatt å bruke den. Benzoin er mye brukt i røkelse, og det sies at den kan bidra til å drive ut onde ånder. I aromaterapien er benzoin kjent for å styrke slitte nerver, virke støttende ved bearbeiding av sorg og frykt - og den kan være til stor hjelp ved følelser av kraftløshet og motløshet.  

Benzoin er sirkulasjonsfremmende (BEVEGELSE), og tenk da sirkulasjon både i de kroppslige væskene, men like fullt i energien din. Den virker smertelindrende (også indre smerter som sorg og frykt), slimløsende og betennelsesdempende. Tenk også her på betennelser som både kroppslige og energetiske. Benzoin brukes også gjerne i forbindelse med sår hals og hoste - og en klarhet og tydelighet i halschakra. Benzoin er kanskje ikke en av danserne i VENUS, men hun er duren og bassen og rytmen som alle danser etter, uten at de helt vet det.

MYRRA (Commiphora myrrha)
Det guddommelige feminine! 
Da jeg blandet VENUS av blomster og sitrus ropte olja etter tyngde og en forbindelse mellom det lette, florale, fruktige, flyktige og det integrerende, jordiske, nærende. Og tyngden kom gjennom myrra. Eteriske oljer har alle forskjellige profiler; noen klassifiseres som bunn-noter, andre som midt-noter og den siste kategorien kalles topp-noter. Også finnes det nyanser mellom dem, naturligvis. Myrra klassifiseres egentlig både som basenote og midt-note. Basenotene klarer å fiksere og forbinde de lettere, flyktige notene og "holde dem litt igjen". Og i VENUS er det flere flyktige dufter som trenger jord, bakkekontakt og forbindelse. Myrra er for dybde. Sensualitet. Femininitet. Mørke. Varme. Seksualitet. Hun er den vise, den modne, den kloke. Den rolige, jordnære, mystiske forføreriske. Den feminine krafta. Den Store Mor. Styrke. Den ugjennomtrengelige styrken du har når du står trygt i deg selv. 

<3

bottom of page