top of page

Vår

vår floravind

VÅR for nye begynnelser:

energi, kraft, vekst, retning og bevegelse.

I kinesisk medisin består et års syklus av fem årstider og elementer: vår/tre, sommer/ild, seinsommer/jord, høst/metall, vinter/vann.

 

Treelementet representerer våren: fødsel, været er vindfullt, retningen øst, fargen grønn. Yinorganet er lever, yangorganet galleblære. Sanseorganet er øynene, smaken er sur, lyden er rop, følelsene er sinne og håp.

 

Dette er ei olje for vår - om det er utenfor eller inni den spiller seg ut.

Overgangen fra vinter til vår eller fra gammelt til nytt kan bære med seg mer eller mindre man ønsker å gi slipp på og la fare. Og med det nye kan det også komme bølger av ny, ukjent energi. Ønsket er at vår-olja kan hjelpe med overgangen til det nye: gi ekstra energi og kraft til å bevege seg og vokse i den retninga man vil gå i. “Det man vanner er det som vokser”, sier min gode venninne Nanna.

Hva ønsker du å vanne?

 

Kombinasjonen av eteriske oljer er valgt på bakgrunn av hva de selv bærer av egenskaper og “vilje” - og hva de kan skape sammen som helhet.

 

Vårolja er en kroppsolje ment for utvortes bruk. Den kan brukes som massasjeolje, parfyme - eller som egenpleie du påfører der du vil ha den når du føler at du trenger den. Eller drypp noen dråper i hendene når du våkner om morgenen - og trekk inn duften.

 

Om du gjør yin-yoga kan du prøve å påføre olja på huden utenfor lever og galleblære når det skal gjøres strekk ment for disse organene.

 

Ingredienser (alle økologiske):

Jojobaolje, mandelolje, eteriske oljer av bergamott, sitron, peppermynte, may chang, helichrysum, furunål, grapefrukt, patchouli, lime og lavendel.

Kommer i 30ml mørk glassflaske med pipette.

 

--

 

Mer om de eteriske oljene i vårolja:

 

Bergamott (Citrus bergamia)

Solskinn i dråpeform! Bergamott spiller hovedrollen i vårolja. Den virker oppløftende og oppfriskende og kan virke beroligende ved angst, depresjon, stress, anspenthet. Kraftig antibakteriell. Fordøyelsesstyrkende. Støtter fordøyelsessystemet, følelsesmessig balanse, huden.

Bergamott er fotosensitiv: unngå direkte sollys opp til 72 timer etter bruk.

 

Sitron (Citrus limonum)

Enda en spennende og sprudlende sitrusolje for våren.

Eterisk olje av sitron virker energigivende, balanserer følelser, oppløftende, forfriskende.

Klarner tankene og hjelper mot kraftløshet, forbedrer hukommelsen, den er fin for nervene og kan fremme en følelse av velvære. Olja støtter fordøyelsessystemet, immunsystemet, luftveier. Sirkulasjonsfremmende, renser kroppen for oversyrlighet.

 

Peppermynte (Mentha piperita)

Peppermynte renser og stimulerer bevisstheten, kan forbedre hukommelsen og gi mental klarhet. Den virker kjølende. Peppermynte løfter og åpner sansene og kan lindre ved aggresjon, depresjon, tretthet, hysteri, leverproblemer, nerver.

Olja støtter fordøyelsessystemet, muskler og skjelett, nervesystemet, hud, følelsesmessig balanse, luftveiene. Brukes med forsiktighet ved høyt blodtrykk og graviditet.

 

May chang (Litsea cubeba)

May chang har lenge blitt brukt i kinesisk medisin. Også kjent som kinesisk pepper eller fjellpepper. Eterisk olje av may chang virker forfriskende, stimulerende og oppløftende og kan hjelpe med å klarne hodet og dempe engstelse, spenninger og stress. Kan hjelpe høyt blodtrykk, hjerteplager, sirkulasjonen, immunforsvaret, kvalme, luftplager, magesmerter. Gir energi, mot og styrke. Frisk og freidig!

 

Helichrysum/Immortelle (Helichrysum italicum)

Også kjent som evighetsblomst. Helichrysum er en varmende eterisk olje som kan gi ro og indre balanse.

Da astrolog og eurytmist Daniele Reistad (livsrytme.no) fortalte meg om dvergplaneten Chiron (The Wounded Healer) i sammenheng med eteriske oljer, fortalte hun at om det er én eterisk olje hun forbinder med Chiron, så er det Helichrysum. Det er en olje mye brukt mot smerter, blåmerker, sår og arr, og Chirons plassering i horoskopet kan si noe om hvor de indre sårene våre ligger - og hvor vi må inn for å heles og for å deretter kunne hele andre.

Olja virker blodrensende, den kan hjelpe med utskillelse av slaggstoffer og virker generelt betennelsesdempende. Den kan også styrke leveren og hjelpe ved mage- og tarmutfordringer.

 

Furunål (Pinus sylvestris)

Eterisk olje av furu er med i vårblandinga blant annet på grunn av dens nervestyrkende egenskaper. Olja er oppfriskende og avslappende og kan hjelpe ved nervøs utmattelse, stressrelaterte problemer, dårlig konsentrasjon og tretthet, og den kan bidra til å gi fred i sinnet. Den virker også styrkende på lungene, stimulerer den perifere blodsirkulasjonen og lymfesystemet, den styrker immunforsvaret og hjelper med å rense ut giftstoffer fra kroppen. En fornemmelse av skog hører hjemme i vårolja.

 

Grapefrukt (Citrus paradisi)

Eterisk olje av grapefrukt er en frisk, energigivende og oppløftende olje som støtter kroppens sirkulasjonssystem. Den kan ha en rensende effekt på nyrene, lymfesystemet og kan stimulere det sympatiske nervesystem. Olja kan hjelpe ved depresjon, avhengighet, spenninger og stress og virker balanserende og styrkende på sinnet.

 

Patchouli (Pogostemon cablin)

Patchouli er ei olje for energi og pågangsmot. Den kan gi kraft til å gå egne, kanskje utradisjonelle veier.

I Astrological Aromatherapy av Patricia Davis knyttes Patchouli til transformasjonens tegn: Skorpionen.

Eterisk olje av patchouli har en kraftig virkning på nervesystemet og virker antidepressivt, jordende, avstressende og balanserende, og kan brukes til å roe nervene. Kan hjelpe ved nervøs utmattelse, lette depresjoner, stress, angst eller ved mangel på seksuell interesse. Patchouli driver giftstoffer ut fra kroppen og virker støttende på huden.

 

Lime (Citrus aurantifolia)

Eterisk olje av lime sjarmerte seg inn i vårolja gjennom diffuseren på arbeidsrommet da vår-olje-test-3 skulle blandes. Jeg hadde lime og patchouli i aromalampa og hadde egentlig bestemt meg for å sløyfe lime etter å ha prøvd den i vår-olje-test-2. Men etter kort tid var jeg ikke i tvil om at lime likevel måtte med. Ikke i stedet for sitron, men i tillegg til.

Eterisk olje av lime kan være til hjelp ved angst og kraftløshet, den kan gi bedre klarhet i tanker og mer energi, økt hukommelse, den kan regulere blodtrykket, kan hjelpe ved gallestein og leverproblemer, rense lymfesystemet, og den kan også stramme opp hud og bindevev. Olja støtter fordøyelsessystemet, immunsystemet samt luftveiene.

 

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel er ei universalolje som tradisjonelt har vært kjent for å balansere kroppen og virke der det er behov. Lavendel var den siste ingrediensen jeg valgte å ha med i vår-olja, da jeg var nysgjerrig på hvordan lavendel kunne balansere og forbinde de øvrige oljene. Og med en dråpe lavendel i blandinga ble oppskrifta klar.

Eterisk olje av lavendel kan fremme bevissthet, helse, kjærlighet, fred og kreativitet. Det sies også at den kan aktivere pinealkjertelen. (Som spennende nok ifølge Dr. Joe Dispenza kan fungere som en “transduser” som omformer én type energi til en annen. Fra boka “Becoming Supernatural: how common people are doing the uncommon)

Eterisk olje av lavendel støtter sirkulasjonssystemet, følelsesmessig balanse, nervesystemet og huden.

bottom of page