top of page

Ingefær (Zingiber officinale)

Egentlig skulle jeg skrive om lavendel først. Men i går jobba jeg med oljer for MOT, FRYKTLØSHET og KRIGSGUDEN MARS og det var helt uungåelig å ikke inkludere ingefær. På en eller annen måte har jeg i seinere tid blitt frastøtt av  ingefærduften, og jeg huska at jeg synes det er like interessant med hva jeg ikke liker som det jeg liker. Og jeg fant ut at jeg likte tanken på å starte Florateket med den olja jeg har hatt størst utfordringer med å ta imot.

I en bok jeg har er oppsummeringa av hva ingefær gir POWER.

Og EMPOWERMENT, RESPONSIBILITY og ACHIEVMENT.

Duften er fisty, maskulin, kraftfull, oransjgulrødbrun med en skikkelig snert. Den er frisk, bastant, og egentlig litt overveldende. Jeg får litt fornemmelsen av en som veit hva han vil og ikke er redd for å kjempe for det. Enten er jeg med, eller så må jeg skygge banen. Ingefær vil jeg definitivt ha med på mitt all-star-team.

For en god stund siden sendte ei venninne et bilde av en svart panter til meg hvor det stod 

"Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, 'Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?' Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It's not just in some of us; it's in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others".

--Marianne Williamson, A Return to Love: Reflections on the Principles of "A course in Miracles"

Jeg ser ingefær litt som den svarte panteren som bor inni hver og en av oss, som kommer når vi roper på den. Jeg har ropt på den svarte panteren en gang, og jeg ble plutselig kjent med en styrke og en kraft jeg ikke visste at jeg hadde. Den er der!

Jeg tror sterkt og inderlig på at vi har alt vi trenger inni oss - at vi er så mye mer enn vi tror - og ingefær kan vise oss det. Vise oss at vi skaper vår egen virkelighet, at vi er vår egen autoritet.

Mitt liv er mitt ansvar. Og jeg bestemmer. Jeg gjør det jeg vil.

Ingefær styrker magen og solar plexus og skaper rom for at vi kan skinne selvsikkert og lykkes med det vi vil.

Magen er i kinesisk medisin yang-organet som knyttes til elementet jord (sammen med yin-organet milt/pankreas). De gamle grekerne skal ha sagt at "all sykdom starter i magen". Og det sitter mye følelser i magen. Og mye sendes ned i magen. For noen år siden spiste jeg middag med en venninne av meg, og vi snakka om ting som gjorde meg opprørt og sint. Hun sa: "Martine, vi kan godt snakke om det etterpå. Men ikke nå, ikke mens vi spiser, for da blir det vanskelig for magen din å fordøye det du spiser". Jeg tenkte "du er rar". Men nå er jeg nok like rar, kanskje rarere også, og jeg tror hun har så rett. Når jeg spiser sender jeg energi sammen med maten inn i kroppen. Og det vil gjøre en forskjell om det er god energi eller dårlig energi.

Magemeridianen starter på "Abelfru*-tåa" (ved siden av stortåa (milt/pankreas-meridianen)) og følger meridianpunkter i leggen, kneet, låret, hofta, skråner inn ved kjønnsbenet, går opp magen, over brystet, opp til halsen, over kjeven, foran øret og helt opp til "hodehjørnet" omtrent ved hårfestet. 

Magemeridianen går fra tå til topp. Den er lang! Og viktig. Lurer du på om du trenger å jobbe med mage/milt? 

Ubalanse i jordelementet eller i mage/milt kan skape bekymringer, avhengighet, neglisjering av egne behov, en følelse av tomhet, en følelse av avvisning, manglende jordforbindelse, kynisme.

Balanse i jordelementet gir trygghet - som også skaper trygghet hos andre -

tålmodighet, åpenhet, aksept, ro, optimisme, fornuft, nytelse. 

Ingefær styrker også lunger og tykktarm (Metall/luftelementet). 

Metallelementet gir oss selvtillit, styrka intuisjon og mulighet til å gi slipp. Ved å puste og skille ut det vi ikke lenger ønsker får vi også mulighet til å ta inn ren, frisk inspirasjon for veien videre.

Jeg vil i hvert fall bruke høsten til å bli bedre kjent med ingefær. Både som eterisk olje og i form av ingefær-kombucha!

<3

*da jeg var liten lærte min kjære bestemor Evelyn meg navnet på alle tærne mine:

Lilletå, Tåtil, Tillanu, Abelfru og Store Gubben Hesten.

(det lærte jeg videre til de jeg var på kurs med i meridian- og energiteknikker, for der hadde bare storetåa og lilletåa navn. "pekefingertåa" var liksom ikke helt riktig å si)

bottom of page