top of page

Håndlaga FOR SJEL OG KROPP OG STORE DRØMMER

balsam2_edited.jpg

Floravind er for dere som drømmer. For drømmerne som kjenner og veit at dere er mer enn dere har trodd. Som kjenner at dere skal noe. Som velger hjerteveien, uansett hvor skummel og ukomfortabel den veien virker. For dere som vil komme nærmere dere selv, bli mer og mer den dere kom hit for å bli. For dere som vil hente fram motet, styrken, krafta dere alltid har hatt men som ikke har fått skinne. For dere som vil skape verdenen dere vil leve i. For dere som vil vokse, som vil dere selv godt. For dere som er her for å vise vei.

Dagen jeg bestemte meg for å blande oljer og lage håndlaga såper og salver ble den dagen jeg spurte meg sjøl: "hva vil jeg skape i verden?" 
-Hvis jeg begynner helt på nytt, frigjør meg fra alt jeg har vært og gjort tidligere i livet og hvis alt er mulig - hva ønsker jeg da? Hva vil jeg med livet mitt?
Og svaret ble noe som "dele med verden det plantene og oljene har gitt og vist meg. Å skape noe vakkert, noe sant, noe som gjør godt. Å skape den verdenen jeg ønsker å leve i".


Jeg synes fortsatt det er utfordrende å finne orda og språket for hvordan jeg ser at alt henger sammen. Men det er vel en del av reisa det og. Det var overveldende å gå fra å leve et ganske så ubevisst liv til å skjønne og kjenne at jeg var mer enn hode og kropp. Og derfra utforske en helt ny verden. Et uendelig univers egentlig. Og utfordre alt jeg trodde jeg visste.

INNI OG BAK FLORAVIND
Martine heter jeg. Og hvert eneste Floravind-produkt er håndlaga og håndblanda ved kjøkkenbenken hjemme i Lom i Gudbrandsdalen. Det jeg lager består av en kombinasjon av ville og lokale blomster og planter - og like fullt ville og økologiske planter fra andre steder i verden. Ett av ønskene mine er å kombinere det nære og det fjerne med det til felles at de har levd gode liv helt fra begynnelsen - og skal fortsette å leve godt gjennom og i en ny form enn den de en gang hadde. Energi kan aldri forsvinne, den kan bare skifte form. Og det elsker jeg!


Samtidig som jeg foretrekker og jobber for å låne av det som vokser lokalt og vilt, finnes det også et hav av planter og urter og blomster som vokser naturlig, best og seg selv nærmest helt andre steder enn i norsk klima og vær. Og jeg ville aldri vært foruten verken olivenolje, kokosolje eller alle de kraftfulle eteriske oljene (som bacalaoelskende portugisere og italienere aldri ville vært foruten norsk tørrfisk). 


En gang i framtiden kommer jeg kanskje til å destillere eteriske oljer selv, det er en liten drøm, men for nå handler jeg alle de eteriske oljene jeg bruker av tre forskjellige kvinner som jeg opplever har enormt med kunnskap og visdom og gode intensjoner med det de gjør i verden. Det finnes også fantastisk nok et destilleri i Norge, og fra dem handler jeg eterisk olje av norsk gran, norsk furu og norsk einer. Resten av oljene produseres i land hvor plantene og blomstene vokser best. Lavendelen jeg bruker for eksempel, har vokst og blomstra på franske enger.


Jeg har prøvd mange forskjellige eteriske oljer de siste åra, og jeg må hele tiden kjenne etter hva som føles godt og riktig og ærlig. Og jeg har stor tillit til kvinnene jeg handler oljer av nå - og nesene deres og oljene de tar inn og deler videre her i Norge. Den ene av dem - aromaterapiens mor i Norge - har gjort en ufattelig innsats for å introdusere hva eteriske oljer er i stand til, og vise Norge hva vi har å lære og oppdage om krafta i eteriske oljer. De to andre har jobba hardt og brukt mye ressurser for å få gjennom Debio-godkjenninger, selv om jeg ikke er så innmari opptatt av den godkjenninga når jeg kjenner at oljene er gode og stoler på de jeg handler av. Det er visst også noen økologiske godkjenninger som er vanskelige å få når plantematerialet er viltvoksende og ikke dyrkes fram av mennesker, men etter mitt hjerte og min logikk er det som vokser vilt gjerne enda mer potent og fruktbart enn det som har blitt sådd og dyrka fram. Litt som når samboeren min sier at han føler at viltkjøtt er medisin. Dyra lever og vandrer og spiser og løper fritt i vill natur- helt til de ikke gjør det lenger. Og den livskrafta er jo selvfølgelig med i kjøttet!


Plantene som vokser vilt i Lom og oppi og mellom fjella her høster og tørker jeg, og videreforedler dem i såper og salver enten som te, oljeuttrekk eller som tinktur. Biodynamiske/økologiske Aukrust gard og urteri finnes også her i Lom, og de dyrker fram nydelige urter og blomster. I vintersalva er jeg så heldig å få bruke Aukrusts stolte og sterke roser, og i ringblomstsalva og solsåpa har jeg deres friske og freidige ringblomster.


Jeg har jobba lenge for å få tak i stuttreist bivoks, for de dyktige birøkterne og honninglagerne her i dalen lager så god honning eller videreforedler voksen til salver og kremer og såper selv. Men på Ottamartnan i 2022 kom jeg over ei herlig frisk dame som solgte honning under navnet "Øståsbia", som har bier som holder til oppi skogen ovenfor Hamar. Jeg spurte henne om hun kunne ha noen kilo bivoks å avse, og hun svarte (jeg husker det klokkeklart fortsatt): "det må jeg jo hjelpe deg med!" 
Så nå er all bivoks jeg bruker fra Sidsel i Øståsbia - ikke helt fra Lom, men jammen ikke langt unna.

ALT HENGER SAMMEN
Jeg har en dyp fascinasjon for østlig medisin og dens måte å se mennesket og verden på. Som en helhet, hvor alt henger sammen. Organene, bindevevet, musklene, knoklene, følelsene, tankene. Og trærne, ilden, jorda, lufta, vannet. Sola, månen, galaksene, universet. Det lille er en del av det store. Det store er en del av det lille. "As above so below".

Og at alt er en del av den usynlige krafta som hele tiden skaper og forandrer og lever.


I løpet av de siste åra har jeg opplevd så mye merkelig og uforklarlig og fantastisk at jeg ikke lenger kommer utenom å tro på at alt er mulig. Og jeg jobber meg gjennom frykten for å bli sett på som gæren for å klare å dele med verden at jeg tror Nikola Tesla og så mange før ham og etter ham er inne på noe uendelig stort noe når det snakkes om energi, frekvens og vibrasjon.


​“If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration." Nikola Tesla

 


Om det er kvantefysikk, naturmedisin, psykologi, østlig filosofi eller verk av gamle mystikere jeg dykker ned i, synes jeg det det begynner å vise seg fellesnevnere som det finnes forskjellige ord og begreper for - men som egentlig handler om det samme. Jo mer jeg prøver å forstå, jo mer spennende blir alt. Og jeg elsker det.

Jeg ønsker en verden av sannhet, skjønnhet, kjærlighet. Reine intensjoner. Jeg tror på å se inn i øya på den jeg snakker med og gjengjelde blikket nakent og å være ærlig. Hele tiden åpne hjertet enda litt til og enda litt til. Transformere frykt og begrensninger. Alkymi. Jeg tror på naturen, på mennesket, på det kraftfulle som oppstår når vi samarbeider og ønsker oss sjæl og hverandre godt. Jeg tror på å integrere det intuitive og det egenopplevde inn i logikken og fornuften som har regjert så lenge. Jeg tror på å gå mer og mer inn i seg sjæl og lytte til kropp og sjel og hva det forteller. Jeg tror vi har evner langt utover hva vi aner. At livet kan være så mye mer enn vi aner. Og at vi dag for dag blir bedre og bedre til å stole på og tro på oss sjæl.


Det fascinerer meg dypt at østlig medisin (og gammel folkemedisin) har blitt kjent med planter på helt andre måter enn gjennom laboratorier og vitenskap. Jeg vil hente det tilbake. Alle de andre språkene for å bare vite. For å kjenne. For å se. For å lytte. Stole på seg selv. Jeg vil så gjerne invitere deg til å bli kjent med hver enkelt olje og kjenne hva den vil og kan hjelpe deg med. At du blir kjent med deg selv gjennom å bli kjent med plantene. At vi finner krafta vår. Og står i den.

""Gi aldri opp drømmene dine," hadde den gamle kongen sagt. "Følg tegnene.""Alkymisten, Paulo Coelho

bottom of page