top of page

Om eteriske oljer

floravind | eteriske oljer

Jeg opplever at hver eneste plante - og eteriske olje - har sin helt egen personlighet, vilje og kraft. At hver eneste plante vil noe - hvis jeg lar den.

Om eteriske oljer

En eterisk olje er det flytende avtrykket av en plante hvor hele dens livsprosess omskapes til en ny form. I avtrykket ligger frøet, kampen for å komme opp over jorda, næringen i sola, vannet, jorda, der ligger stormene og vindene, de varme sommernettene, fuglenes morgensang. Med i avtrykket er også menneskene som høster og videreforedler planta - hvordan og med hvilket ønske og hvilken mening.

Sånn tenker jeg litt om mennesker og. At det vi møter på vår vei blir en del av oss, på en eller annen måte - i større eller mindre grad. Men samtidig har hvert enkelt menneske et helt unikt indre, sin helt egen kraft og vilje og oppgave. Og det synet har jeg etter hvert begynt å se planter gjennom og. 

Eteriske oljer blir utvunnet gjennom kaldpressing (særlig sitrusfrukter) eller ved vanndampdestillasjon. Noen oljer, for eksempel blomsteroljer fra rose, jasmin og lotusblomst (Absolutt) blir utvunnet ved å tilsette alkohol. Og det som da blir til gjennom de ulike metodene er et slags konsentrert avtrykk fra hver enkelt plante. Som energi aldri kan forsvinne - den kan bare forandre form.

På et kurs om eteriske oljer hos aromaterapeut Gry Fosstvedt ble de eteriske oljene også snakka om som "konsentrert plantesjel" og "dråper av flytende solenergi" eller "flytende sollys". Rudolf Steiner skal en gang ha kalt de eteriske oljene for "små usynlige engler i luften".

Det som driver meg aller dypest og nærmest hjertet er hva de eteriske oljene kan gjøre med vårt indre.

Ifølge ayurvedisk medisin, hvis jeg har forstått det riktig, er kilden til sykdom en ubalanse i livskraften, vitalkraften. Livsenergien. At energien som skal flyte fritt gjennom kroppens organer, meridianer og systemer har blitt blokkert eller har stoppa opp. Og det gir ringvirkninger som seinere viser seg som symptomer og forskjellige fysiske uttrykk.

 

Jeg tenkte på det en gang jeg stod og frøys på et julemarked i Lom at det er jo stillstand som er forvitrelse og død.

At bevegelse er det eneste konstante. Bevegelse er liv. Og at når jeg sjøl bevisst eller ubevisst og mentalt eller fysisk stopper den naturlige flyten, da er det noe som har låst seg et eller annet sted. Og det kommer innenifra, alltid innenifra. Jeg opplever at noe som på et tidspunkt viser seg som noe fysisk i kroppen egentlig starta lenge før og et helt annet sted. Og for å finne ut av hva det kan handle om og overkomme og bevege seg gjennom og videre, kan eteriske oljer tilby fantastisk hjelp. 

 

Hjelp gir de meg også til å våge å bevege meg nærmere det jeg vil, ønsker og drømmer om.

Bruk av eteriske oljer

De mer fysiske og målbare virkningene ved riktig og forsvarlig bruk av eteriske oljer er at de (i varierende grad) virker antibakterielle, effektive mot sopp, aktive mot virus, cellefornyende og utrensende.

Hovedregelen ved bruk av eteriske oljer er at de alltid skal løses opp i vegetabilske oljer (eller alkohol).

Oljene løser seg dårlig opp i vann, og de skal helst ikke brukes konsentrert.

Det finnes noen unntak, eksempelvis lavendel (Lavandula angustifolia) som gjør underverker om du er uheldig og får en overfladisk førstegradsforbrenning og drypper en dråpe ren eterisk olje av lavendel rett på brannsåret. Da gror såret fint, og du slipper de vonde blemmene.

Vi er så innmari forskjellige, og enkelte eteriske oljer kan skape reaksjoner hos noen. Det kan være en vedvarende allergi eller rett og slett en olje kroppen verken ønsker eller trenger i forskjellige perioder av livet. Jeg er nøye med blandingsforholdet mellom vegetabilske oljer og eteriske oljer i alt jeg lager, men ingen av oss er like, og vi kan reagere så forskjellig- så test produktene før bruk.

Eteriske oljer blir gjort vannløselige i kroppen, og de kan derfor utskilles av kroppens egne systemer. 

Oljene kan trenge helt inn i hver enkelt celle, helt inn i cellekjernen, og kan korrigere eller gjøre endringer på cellenivå.

Det er ganske så utrolig.

Sitrusoljer gjør huden lyssensitiv.

Derfor skal huden ikke eksponeres for direkte sollys etter bruk av disse. Om jeg har brukt sitrusoljer i produktene står det på innpakninga hvor mange timer du skal unngå sollyset. Men om du bruker eksempelvis sololja eller vårolja under klærne kan du fint gå ut i dagen uten å bekymre deg.

Kjenn deg selv

Lytt til deg selv og føl deg fram. Hvilke oljer føler du deg tiltrukket av? Hvilke dufter orker du ikke å være i nærhet av? Hva ønsker du for deg selv? Hva ønsker du i livet? Hva vil du? 

Ønsker du jording? Å tillate deg selv å slappe av? 

Å stole mer på deg selv? Hente fram din kreative kraft? Forstå og se og virkelig tro på hvor vakker du er? 

Å følge drømmene dine?

 

Jeg ønsker meg at du som sitter med et Floravind-produkt i hendene prøver å merke etter om det kan gjøre godt for deg. Og om du har tillit til det. Duft til det, smør en liten mengde av produktet på underarmen, hva får det deg til å føle, ville, tenke? Lytt til deg selv og stol på det du hører. Du kjenner deg selv best.

bottom of page